1. Vorbește cu vecinii și întreabă cum sunt cei de pe scara ta
Eu la un moment dat m-am mutat într-un apartament și ușă în ușă cu mine stătea o familie formată din mamă și fiu, ambii cu probleme psihice. Făceau scandal, erau violenți și toată scara le știa de frică. Cred că nu mă mai mutam acolo dacă aș fi știut cum sunt de fapt acești oameni.
2. Încearcă să afli vârstă medie a vecinilor
Eu am trecut de mult de vârstă la care după ce îmi cumpărăm o casetă sau un CD vroiam să ascult muzică tare la combina muzicală. Dar în nici un caz nu îmi face plăcere să am bătrânei „vizoriști” băgăcioși și ursuzi. Bine, nici studenți puși toată ziua pe petreceri…
3. Verifică câți vecini au centrală termică pe scara ta, în cazul în care tu nu vei avea!
Cel mai bun exemplu e o situație pe care o cunosc foarte bine în care la un moment dat a rămas doar un singur apartament pe scară fără centrală termică de apartament. Proprietarii nu își permiteau instalarea uneia și au ajuns să nu își mai permită costurile de întreținere pentru că plăteau toate pierderile de pe scară.
4. Alege un apartament cu centrală pe gaze!
Uite, de exemplu, în Galați, orașul în care locuiesc la acest moment, o lună pe an apa caldă din sistemul centralizat este oprită. Vara! În plus, iarna căldura în calorifere nu apare de obicei mai devreme de 15 noiembrie. Adică după ce deja frigul pune stăpânire bine pe apartamente. Și e crunt mai ales dacă ai, ca și mine, un copil mic. Deci alegerea unui apartament cu centrală pe gaze este o necesitate de minim confort.
5. Interesează-te dacă poți parca liniștit în fața blocului
Vecini supărați, ștergătoare ridicate? Ar fi bine să aflii ce s-ar întâmpla dacă ți-ai parca mașina în fața blocului sau unde ar fi mai indicat să o lași.