Locurile de muncă ale viitorului

Cea mai mare parte a celor pe care îi cunosc sunt într-o fază de negare sau chiar ignoranță față de viitorul locurilor de muncă din domeniul în care aceștia lucrează. Pentru majoritatea dispariția job-urilor prestate de oameni în favoarea automatizării și computerizării ține de science fiction.

Îmi aduc aminte de un moment din 2010, când am vizitat un sediu de bancă din Viena și totul era plin de ecrane touch-screen și niciun angajat în front-office. Nu întelegeam ce se întâmplă. În 5-6 ani au apărut și la noi astfel de sedii. Prima dată de la ING, iar deja acum sunt răspândite peste tot și în țara noastră. La revedere, funcționare nepoliticoase și plictisite!

Părerea mea este că în viitorul apropiat aproape toate job-uri vor fi acaparate de tehnologie. Practic, computerele „iau” joburile oamenilor pentru că acestea nu vor pauze dese, nu au probleme personale și nici nu se pune problema de lipsă de motivație. Da, sună cinic. Dar ăsta e viitorul. Bazat strict pe productivitate.

Singurele domenii care nu vor fi afectate, cel puțin la nivelul actual de dezvoltare a științei, vor fi cel care implică zona sentimentală. De exemplu: consilierea psihologică, educarea copiilor în grădinițe sau îngrijirea medicală.

Nu vă impacientați. În această situație crește numărul persoanelor care lucrează in back-office și în mentenanță.

Așa că fiți atenți spre ce cariere vă îndreptați voi sau copiii voștri!

Scrie un comentariu