Ce nu știam despre antreprenoriat în 2005 (și ar fi fost esențial să știu)

În 2005 mi-am deschis prima firmă. Eram un tânăr entuziast și credeam că având o idee bună de afacere și o atitudine pe măsură, succesul e ca și asigurat. Oho… prin câte am trecut și cât de mult m-am înșelat la început! Nici 3 masteruri pe la universități de prestigiu nu m-ar fi putut pregăti pentru ce a urmat.

Este foarte greu

Nu e ușor să reușești în antreprenoriat într-un mediu atât de ostil cum e România. Tot respectul pentru cei care au reușit. Dar este greu în primul rând pentru că mentalitățile din jur „te vor trage în jos”.

Dar e și frumos. Pentru că susții visurile altora

Practic angajații tăi își pun viața în mâinile tale. Se bazează pe tine și au așteptări mari de la proiectul tău.

Totuși lucrurile nu vor fi întotdeauna conform planului

Dacă totul ar fi predictibil înseamnă că ai fi un angajat care execută task-uri și nu ai avea în definitiv nicio satisfacție din proiectul tău. Eșecul face parte din drumul tău spre succes. Învață din experiențele negative.

Abilitățile de lucru în echipă sunt esențiale

Învăță și acceptă să delegi. Apoi construiește o echipă care poate funcționa și fără tine. Automatizează cât mai multe aspecte din activitatea ta.

Este foarte important să îți dezvolți la maxim abilitățile de networking

În drumul tău spre succes îți vei folosi conexiunile pentru experiența pe care au acumulat-o alții. Ai astfel doar de câștigat.

Greșelile se plătesc

Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat pe propria piele a fost că sistemul este profund coercitiv. Nimeni nu are interesul de a te învață sau corecta. Angajații ITM, ANAF și a celorlalte instituții cu care interacționezi ca antreprenor sunt pline de oameni demotivați si lipsiți de politețe. Am luat amenzi de la instituțiile de control pentru nimicuri. Recomandarea mea este sa apelați la o firmă de contabilitate încă de la începutul activității. Nu așteptați „să mai creșteți” și nu încercați metoda „George de la etajul 8 e contabil și îmi ia doar 100 lei pe lună”. E mult prea periculos.

Banii pervertesc oamenii

Am lucrat cu oameni care erau dispuși să fure chiar și sume derizorii. O făceau dintr-un soi inexplicabil de plăcere. Ține genul ăsta de oameni cât mai departe de tine, indiferent ce funcție ar avea în firmă. Alege să lucrezi doar cu persoane cu valori morale înalte.

Dacă nu faci progrese, de fapt regresezi

Se spune că este imposibil să reprezinți grafic printr-o dreaptă o carieră. Pentru că fie evoluezi, fie involuezi în activitatea ta. Așa că pregătirea ta nu trebuie să se oprească niciodată. Citește cărți și bloguri de specialitate, învăță din greșelile altora și nu ignora știrile din domeniul tău de activitate.

Unii vor începe să nu te mai placă

Și cel mai grav este că printre ei vor fi prieteni și chiar cei din familia ta. Pentru că unii nu vor crede în tine sau în ideile tale, încercând să te demotiveze. Ține-i departe!

Dispus să treci prin toate astea? Poate că ai spirit de antreprenor.

Dacă vrei o idee de business de succes citește despre Franciza ADN Finanz!

Scrie un comentariu