De ce să cumperi un laptop refurbished (P)

In zilele noastre, tehnologia se schimba foarte repede si multe persoane simt nevoia sa tina pasul cu fiecare upgrade si sa-si cumpere mereu cele mai noi modele de gadget-uri. Insa, acest obicei este nu doar foarte costisitor pentru consumator, ci si extrem de daunator pentru mediu, deoarece genereaza cantitati uriase de deseuri.

Desi sunt prezentate ca fiind mult mai performante, de multe ori cele mai noi modele vin doar cu cate doua-trei caracteristici in plus, nejustificand pretul cu mult mai mare fata de modelele precedente. De asemenea, calculatoarele si echipamentele IT au o durata de viata mai lunga, nefiind necesara inlocuirea lor dupa un singur an de folosire.

Ce inseamna Refurbished?

Este un termen imprumutat din limba engleza, care se refera la echipamentele testate si reconditionate de catre specialisti. Desi nu exista o definitie unanim acceptata de producatori si distribuitori, de cele mai multe ori, produsele Refurbished pot proveni din urmatoarele surse:

–          Produse care au fost folosite foarte putin si au fost returnate in perioada de garantie

–          Produse care au fost expuse la raft si nu mai pot fi comercializate ca fiind noi

–          Produse nefolosite, cu mici defecte (zgarieturi fine sau alte urme), care nu mai pot fi comercializate ca fiind noi

–          Produse care provin din supra-stocuri, care au fost returnate catre producatori, datorita aparitiei unor modele mai noi

Mai exista, totusi, unele firme care comercializeaza produse Second Hand si le numesc Refurbished pentru ca au curatat si au reparat putin produsele, de aceea trebuie sa fiti atenti de unde achizitionati un astfel de produs.

 

De unde pot cumpara un produs Refurbished si la ce sa fiu atent?

E important sa va informati inainte de a cumpara un astfel de produs si sa fiti atenti ca firma respectiva sa comunice clar provenienta produselor, dar si starea acestora (ca noi, cu mici defecte, etc). In plus, e important ca firma respectiva sa va ofere si garantie de minim un an (ideal ar fi sa ofere 2 ani, similar unui produs nou) si sa detina un service specializat in-house pentru procesarea rapida a problemelor de garantie.

Printre cele mai mari avantaje al acestor produse se numara faptul ca pretul acestora poate fi cu pana la 40% mai mic fata de cele noi, desi in multe din cazuri, acestea nu au fost utilizate deloc. Unul dintre cele mai de incredere site-uri din domeniu este www.evocomputers.ro, care comercializeaza produse Refurbished de peste 6 ani, si care mentioneaza la fiecare produs in ce stare este si de unde provine. In plus, acestia testeaza si reconditioneaza fiecare produs inainte de a-l repune spre vanzare.

Scrie un comentariu