Cum să fii pregătit la momentul când un angajat demisioneză din firma pe care o conduci

Angajații foarte tineri nu prea au (și nu percep) sentimentul de recunoștință față de angajatorul care respectă, ascultă, plătește la timp și derogă responsabilități. Și majoritatea cred că li se cuvine absolut tot din partea unui angajator, ceea ce a și creat mai multe paradoxuri pe piața muncii. Și foarte probabil se ajunge la un moment dat la demisie. După părerea mea, la acel moment, ar trebui să fii pregătit cu următoarele:

Încheie întotdeauna procese-verbale

Pentru ștampilă, telefon de serviciu, cataloage de prezentare ale firmei etc. La un moment dat angajatul e posibil să plece. Procesele-verbale trebuie să conțină sancțiuni în cazul în care bunurile nu sunt predate înapoi. În lipsa acestora procesele-verbale sunt… de-a dreptul nule și firma poate rămâne cu paguba.

Este indicat să existe un contract de confidențialitate

Angajații au adesea acces la baze de date construite de companii poate în ani de zile. Este imoral (și chiar ilegal în anumite cazuri) ca cineva să plece de la un loc de muncă cu o listă de clienți de care se poate folosi ulterior sau chiar să le vândă. În plus, există multe informații sensibile care e bine să nu „iasă” din „bucătăria internă” a firmei. Și așa cum se face în corporații, e bine să te protejezi, semnând un contract de confidențialitate cu sancțiuni pe care angajații să le cunoască de la început.

Contract de garanție morală

Multe companii investesc bugete enorme în cursuri de perfecționare, motivare și dezvoltare personală a angajaților. Iar angajații care pleacă după mai puțin de o anumită perioadă ar trebui să plătească măcar o parte din acele costuri. Gândește-te din timp la asta!

Exit-Interview

Un interviu luat la plecarea din firmă ți-ar răspunde la multe întrebări și dacă știi să „citești” bine oamenii ar trebui să înțelegi și intențiile următoarele ale fostului angajat. Tot în acest moment, dacă e cazul, poți face o contra-oferta sau poți oferi compensări financiare pentru un angajat forțat de împrejurări să plece. Asta va propulsa considerabil imaginea firmei.

Toate ce am enumerat ar trebui să existe nu pentru a bloca ieșirea unei persoane dintr-o firmă. Dar parcă prea des auzim cazuri în care oameni de afaceri investesc bani, timp, energie și încredere în anumiți oameni lipsiți de moralitate. Așa că e mai bine să fii precaut.

Eu consider ca fiind vital ca întotdeauna să ai un plan de avarie. Adică în situația în care un angajat demisionează fără ca tu să te aștepți, să ai imediat cu cine să-l înlocuiești. Din interiorul sau exteriorul echipei.

Simt nevoia să fac o precizare. Am lucrat în mai multe echipe de vânzări (în special în zona serviciilor) și am lucrat cu sute de oameni. Dar un anume angajat mi-a atras atenția în mod deosebit. Prezenta simptome de psihopatie. Într-adevăr, se spune că psihopații sunt foarte eficienți. Pentru că mint fără să clipească, neavând niciun fel de remușcări față de client. Problema am resimțit-o când, în calitate de manager al lui, i-am devenit victimă. Pentru că poza într-un angajat responsabil, implicat, chiar vizionar. Și mi-a câștigat toată încrederea. Până când am înțeles că omul era cu adevărat periculos pentru firmă, dar și pentru propria persoană. Așa că vă sfătuiesc să dați importanță situațiilor în care un angajat toxic pare să fie valoros pentru firmă.

Din acest motiv și din multe altele, vă recomand să aveți extraordinar de mult grijă pe cine recrutați în echipele voastre. Un business-coach consacrat spunea: Angajează fără grabă și concediază fără să clipești atunci când e cazul.

foto: Taylor Nicole

Scrie un comentariu