Scrisoare cu învățături pentru fiul meu

Pe 28 ianuarie 2016 te-ai născut tu, Ștefan Neagu, băiatul meu. Exact în anul care marchează pentru mine vârsta de 32 de ani. O perioadă în care încerc să mă regăsesc, să mă dezvolt mai mult ca niciodată și să îți pregătesc un start într-o viață de succes. În principiu orice persoană poate fi părinte, dar eu vreau să fiu mai mult decât atât. Vreau să îți transmit o serie de valori și concepte pe care dacă le vei respecta, vei reuși în viață.

Stabilește-ți priorități!

Oamenii de succes își notează tot timpul ideile și apoi le dezvoltă în planuri. Fă-o și tu. Indicat ar fi să îți notezi pe hârtie aceste priorități. Și să le citești din când în când. Dar cum scrisul pe hârtie va fi pe timpul tău ca scrisul cu stiloul în timpul meu… îți recomand măcar pe o tabletă sau ceva de genul să ai notate planurile tale în viață.

Nu accepta să fii un angajat. Nu trăi visul altora

Eu am avut de-a face cu o mulțime de șefi și cu foarte puțini lideri. Am fost ani de zile forțat să cred în valori pe care nu le puteam tolera. Dar în timp am descoperit că unica modalitate de a lucra în libertate totală este la modul independent, în propria firmă.

Câștigă-ți independența financiară

Ocolește creditul. Singurul credit pe care ar trebui să îl faci în viață ar trebui să fie cel pentru locuință. Învață să economisești și îți vei cumpăra orice.

De asemenea diversifică-ți tipurile de venituri. Dacă o sursă de venit e sezonieră sau poate fi afectată de o criză, trebuie să ai o altă sursă constantă de lichidități.

Pune disciplina (auto-impusă) pe primul plan

Stabilește-ți termene limită și orice ar fi respectă-le. Mai mult decât atât, ține cont că oamenii care reușesc în diverse proiecte nu o fac grație talentului, ci pentru că respectă cu rigoare un set de reguli (de cele mai multe ori auto-impuse). 

Fii dedicat 100% în ceea ce faci

Lucram la un moment dat într-o clădire de birouri. Și acolo lucrau în schimburi trei portari. Doi dintre ei își făceau jobul și atât. Adică se asigurau că intră în clădire doar persoane care chiar au treabă pe acolo.

În schimb, cel de-al treilea făcea lucrurile altfel. Spunea „Bună dimineața” (și nu ca răspuns), zâmbea, întreba din când în când „ce mai faceți?” și cel mai important deschidea ușa la majoritatea persoanelor care intrau în clădire. Lucruri pentru care nu era plătit în plus.

El dădea 100% pentru jobul ăla. Bine, la nivelul lui și a locului de muncă. Și se spune că cine face acest lucru, nu rămâne pe loc în carieră și în viață în general. 

Nu lăsa școala să îți obtureze personalitatea

Eu am început școala imediat după Revoluție. La cea mai mică greșeală auzeam: „V-a intrat democrația în cap!” Și, jap, urma una la palmă cu rigla. Ceva de neconceput în prezent.

Iar pentru mine școala nu a fost un mediu real competitiv sau care să mă pregătească pentru viitoarele joburi. Astea sunt vremurile pe care le-am prins eu.

Și dacă vremurile nu se schimbă până crești tu, învață să fii imun. Să iei doar acele puține lucruri utile din școală.

Nu fii un plângăcios

Mă uit în jurul meu și aud tot timpul oameni care pentru eșecul lor in viață dau vina pe guvern, americani, UE, președintele Rusiei… Pe oricine mai puțin pe alegerile pe care le-au făcut în viață. Te rog din suflet, nu fă și tu aceeași greșeală.

Și nu aștepta să vină schimbarea în societate de la cel de lângă tine. Schimbă-te tu primul, dacă e cazul.

Citește

O oră pe zi de citit îți schimbă radical viața. Nu e nevoie neapărat de mai mult. În primul rând cititul dezvoltă limbajul. De asemenea, îți îmbogățești bagajul de cunoștințe din domeniul pe care îl vizezi și în felul ăsta devii mai bun.

Evită negativismul din jur

Te sfătuiesc, băiatul meu, să găsești forța să ignori total pesimiștii și toți oamenii care se zbat în mocirla eșecului personal.

Ai încredere în tine indiferent de situație

Americanii spun că atitudinea e totul. Eu consider că nu e totul, dar e un punct important de plecare. Învață să fii relaxat indiferent de situație, să zâmbești și să arați în felul ăsta că ești puternic.

Învață psihologie

Consider că în viața unui om de succes sunt vitale ceva cunoștințe de psihologie umană. Este foarte important să ști cum gândesc oamenii în anumite situații și de ce au anumite comportamente. Poți direcționa toate în favoarea ta.

Construiește-ți un brand personal

De la look la modul în care vorbești, trăsăturile tale sunt definitorii. Un brand personal ia timp să fie construit și necesită multă muncă, dar în timp poți deveni un maestru al „șlefuirii” imaginii tale.

Învață mai multe limbi de circulație internațională

Într-o lume total globalizată să lucrezi sau să călătorești într-o altă țară va fi foarte simplu. Cheia în a reuși este să cunoști cel puțin o limbă de circulație mondială.

Ghidează-te pe valori morale înalte

Cu toții facem greșeli mai devreme sau mai târziu. Important este să reușești să nu te compromiți. Pentru că lumea e mult mai mică decât am crede și să încerci să îți „repari” imaginea uneori chiar poate fi o misiune imposibilă.

Nu fă compromisuri cu viața ta

Am trăit la un moment dat o viață care simțeam că nu e a mea. Și nu era deloc confortabil. Nu îți doresc vreodată să treci prin așa ceva.

Nu te simți obligat față de părinții tăi

Eu m-am născut și m-am dezvoltat într-o societate ipocrită care m-a învățat că un copil trebuie obligatoriu să mulțumească părinților pentru ceea ce este. Nu. Ceea ce vei deveni va fi doar meritul tău.

Ai grijă de sănătatea ta

Ce poți reuși în viață dacă ai o sănătate șubredă. De acord, trăiește-ți intens viața, dar stabilește-ți limite. Prețuiește-ți viața!

Iubește

Iubește. Femei sau bărbați. În vremea mea subiectul e încă unul tabu, dar când tu vei deveni matur sunt sigur că iubirea va putea fi cu adevărat necondiționată.

Socializează

Învață să te simți natural în preajma diferitelor tipologii de oamenilor. Fă-ți relații! Din agenda telefonului nu trebuie să îți lipsească cel puțin un om din orice categorie socială cu care ajungi să te intersectezi.

Alege-ți religia în care te regăsești

Noi, părintii tăi te-am botezat, ceea ce te face creștin. Dar, fiul meu, dacă te vei regăsi mai bine într-o altă religie ești liber să o schimbi. Pentru că religia este unul dintre cele mai intime lucruri din lumea asta. Și dacă nu o simți cu toată trăirea ta, nu are rost să pozezi în persoană religioasă. Iar dacă să fi liber cugetător te definește mai bine, te voi înțelege perfect.

Nu uita, băiatul meu, ești liber să alegi, ești liber să gândești. Trăiește-ți viața frumos și rămâi în sufletul celor din jur și după ce nu vei mai fi.

Scrie un comentariu