Trecand prin mai multe joburi in ultimii 12 ani, am vazut si trait multe. Am fost socat de cat de mult se pot corupe angajatii, scarbit de sefii cu complexe de superioritate, dar si intrigat de liderii care m-au inspirat. Si am ajuns la niste concluzii care tin de cariera si cum o poti distruge.
- Nu esti motivat. Aici as vrea sa ma refer in primul rand la situatia in care firma pentru care lucrezi nu reuseste sa creeze un sistem prin care sa te tina motivat, dar e la fel de condamnabil cand tu singur nu poti sa te motivezi.
- Accepti sa lucrezi pentru firme cu un renume indoielnic. Daca ai auzit de la 3-4 persoane ca o firma nu isi respecta indeajuns angajatii sau plateste prost ori cu intarzieri, cel mai probabil asa este.
- Nu privesti in perspectiva. Uneori trebuie sa faci compromisuri. De exemplu sa accepti o „intoarcere in timp” printr-un job entry-level, cu toate ca tu esti experimentat in domeniu. Important e sa iti faci bine treaba si evoluezi ulterior in cariera. Daca nu accepti acest compromis, poti sa ai probleme financiare serioase, putand trece multe luni de zile pana faci pasul spre un nou job pretabil pentru tine.
- Nu esti cinstit (cu tine si cu cei din jur). In orice firma exista regulamente pe care sa le poti ocoli sau metode prin care sa te bucuri de avantaje necuvenite. Depinde de tine daca respecti sau nu regulile.
- Esti pesimist. Asta trage in jos si pe cei din jur, dar si pe tine. Nu poti avea realizari la job, atat timp cat ai o stare de spirit nepotrivita.
- Te implici prea putin. Priveste activitatea ta in firma ca pe una in propria firma si vei avea doar de castigat. Cel putin daca lucrezi cu manageri care apreciaza asta.
- Vorbesti prea mult.
- Esti ignorant.
- Esti nepoliticos.
- Cauti scuze si esti defensiv.
- Esti lipsit de adaptare la cultura companiei.
- Nu ajungi la timp si nu te incadrezi in deadline-uri.
- Te imbraci prost. Tinuta e o eticheta sociala puternica. Daca te imbraci bine, ai autoritate.
- Ignori feedback-ul. Parerea dezinteresata a celor din jur este foarte importanta. In felul asta stii cum esti perceput.
- Nu esti dispus la schimbare.
As mai avea o mentiune speciala: carisma. Asta fie o ai, fie nu. Si reprezinta, alaturi de atitudine, cheia spre succes in cariera. Gandeste-te la asta. Si incepe in cel mai scurt timp posibil sa le imbunatatesti pe amandoua.
Mai ai si alte idei? Adauga un comentariu mai jos.
inventivitate , credința și cred eu punctul cheie ar fi disponibilitatea de a risca .